OVOGDISNJE OBILJEZAVANJE 8. MARTA – DANA ZENA

Istorija 8. marta, kao medjunarodnog dana ekonomskih, politickih I socijalnih dostignuca zene, odnosno borbe zena protiv eksploatacije, pocinje upravo borbom njujorskih tekstilnih radnica koje su 8. marta 1857. godine izasle na ulice I demonstrirale protiv losih uslova rada I niskih plata. Izmedju ostalih vaznih istorijskih dogadjaja, 8. mart je I podsjecanje na pozar u tekstilnoj fabrici u Njujorku 1911. godine, kada je u pozaru poginulo 140 zena.

Iako je, kako istorija kaze, sve pocelo ovdje u Americi, ipak ni dan danas nisu vidljiva velika  I znacajna obiljezavanja ovog vaznog istorijskog datuma. Ali, zato mi, bosansko-hercegovacke zene, ne predajemo ovaj datum zaboravu I svake godine ga obiljezimo sto bolje I ljepse mozemo. Tako je bilo I ove godine. U organozaciji udruzenja zena “Hedija” u nasem Centru proslavljen je ovaj datum u veoma lijepom ambijentu. Uz dobru  muziku I gosta veceri, gospodina Muje Hajrlahovica, veceru,  kolace I kafu  vrijeme je brzo prolazilo. Sav ovaj ugodjaj upotpunjen je  tombolom. Uz mali radni dio  veceri, igralo se, druzilo I zabavljalo do kasno u noc. Organizatori su odusevljeni ovogdisnjim odzivom zena iako su bez sumnje mnoge zene ujedno i zaposlene I majke. Iako je, po mnogima, 8. mart prestao da bude poziv zenama da se bore za svoja prava, vec da predstavlja dan kada muskarci izrazavaju posebnu “paznju” prema njima, poklanjanju im cvijece, kupuju poklone, izvode na veceru I sl, ipak po meni, vrijednost I znacajnost ovog dana je velika, ako ni zbog cega, ono bar zbog toga sto nas u ovom uzurbanom I brzom vremenu podsjeti na nas same I nasu znacajnost u drustvu. Ne zaboravimo poznatu izreku Ive Andrica koji je rekao:”Zena stoji, kao kapija, na izlazu kao I na ulazu ovoga svijeta.”

O ugodjaju I atmosferi ove veceri, svjedoce slike u prilogu.

 photo 1 (2) photo 1 (3) photo 1 (4) photo 2 (2) photo 2 (3) photo 2 (4) photo 3 (2) photo 3 (3) photo 3 (4) photo 3 photo 4 (2) photo 4 photo 5