Bajramsko Sjelo

Bajrami su oduvijek bili najradosniji dani u tradiciji bošnjačkih muslimana. Bez obzira gdje se nalazili muslimani Bošnjaci su znali za bajram i njegovo značenje.

U subotu, 9.7.2016. u velikoj sali COBGA održano je tradicionalno ramazansko bajramsko sijelo. Program je počeo u 20:45 sa dvije pauze za klanjanje akšama i jacije. Uvodno obraćanje održao je predsjednik COBGA gospodin Nail Čubro, u kojemu je istakao važnost i značaj Bajrama, te važnost zajednice i okupljanja. Izvedbama ilahija i kasida duše prisutnih su razgalila članice džematskog hora Bilal. Ove godine, u bajramsko sijelo je uvedena i jedna novina. Svi prisutni su se natjecali u kvizu znanja kojeg su pripremili i vodili Alma Bajramović i Ahmed ef. Tabaković. Kviz se sastojao iz pet rundi, od kojih su prve četiri bile kvalifikacije za finalnu rundu. Učesnici su se odgovarali na pitanja iz sljedećih kategorija: vjera, historija, kultura i tradicija Bošnjaka i opća kultura. Četiri prvoplasirane ekipe su prošle u finalni krug gdje su pokazale svoje znanje i vještinu u igri asocijacija «Vrući krompiri».

Čitanjem prigodnih tekstova oživjeli smo pomen na šehide Srebrenice i na radost Bajrama.

Kao i svake godine naše najmlađe smo obradovali dijeljenjem bajramskih paketića.

Program se završio pola sata prije ponoći, a prisutni su nastavili druženje.

Na kraju, pomenimo još jednom da su ovakva sijela prilika za upoznavanje, zbližavanje i održavanje kontakata unutar naše zajednice, te manifestacija našeg zajedništva koje je neminovno želimo li očuvati naše korijene, vjeru, kulturu i tradiciju kako bismo mi i naredne generacije uspjeli sačuvati ono što se islamom i domovinom zove!