11. Juli

Esselamu alejkum draga braćo i sestre,

Povodom obilježavanja 11. jula, dana kada je počinjen genocid u Srebrenici, dana koji u nama budi sjećanje na našu najbolniju ranu, klanjali smo dženazu namaz u odsustvu, te proučili Jasin i Tevhid pred duše nevino stradalih šehida Srebernice i okoline, te na taj način odali počast istinskim herojima.

Srebrenica je naša najveća rana, tuga i bol. Genocid u Srebrenici nije uradio jedan ili nekoliko zločinaca, bilo ih je na hiljade. Sistematski se pripremao i odvijao. Sjećanje na genocid u Srebrenici je naša islamska i građanska dužnost, a sjećanje nas mora mnogo bolje služiti kako se genocid ne bi ponovio. Srebrenica je grad u kojem je čovjek bio sretan sve dok nije došao onaj koji je mislio da me niko ništa ne može, koji je rekao: “Ovo je osveta, jer je mislio da ga niko vidio nije, da ga niko čuo nije.“ Braćo i sestre, budimo budni i oprezni jer nam se historija već stoljećima iznova ispisuje krvlju nevinih Bošnjaka.

Gospodaru pomozi nam da sačuvamo svjetlo Islama, upiši među šehide ubijene nedužne Bošnjake Srebrenice i ostale nevino ubijene Bošnjake, kazni zločince još na ovom svijetu i ostavi ih bez poroda i pomena, sačuvaj nas iskušenja koje nećemo moći podnijeti, oprosti nam grijehe i počasti nas u Džennetu društvom sa poslanicima, šehidima i dobrim ljudima.

Molimo Te Bože Svemogući,

neka tuga postane nada,

neka osveta bude pravda,

neka majčina suza bude molitva

da se nikome nikad ne ponovi

SREBRENICA