HUTBA – VAŽNOST DŽUME

2.FEBRUAR 2018. / 14. DŽUMADEL-UHRA 1439. H.G./

HUTBA – VAŽNOST DŽUME

HVALA ALLAHU, DŽ.Š., GOSPODARU SVIH SVJETOVA, KOJI NAS JE UPUTIO KA NURU ISLAMA, KOJI NAM JE POSLAO ČASNI KUR’AN I KOJI NAM JE POSLAO POSLANIKA MUHAMMEDA, A.S., DA NAM POKAŽE ŠTA JE PRAVI PUT A ŠTA ZABLUDA.

NEKA JE SALAVAT I SELAM NA ALLAHOVOG POSLANIKA MUHAMMEDA, A.S., NA NJEGOVU ČASNU PORODICU, PLEMENITE ASHABE I SVE ONE KOJI IH SLIJEDE U DOBRU, SVE DO SUDNJEGA DANA!

DRAGA BRAĆO I SESTRE, DRAGA OMLADINO!

DAN KOJEG JE UZVIŠENI ALLAH UČINIO ODABRANIM I KOJEG JE ODLIKOVAO NAD OSTALIM DANIMA U SEDMICI JESTE UPRAVO OVAJ DANAŠNJI DAN, TJ. PETAK. ZA OVAJ DAN ALLAH, DŽ.Š., KAŽE U KUR’ANU SLJEDEĆE: „O VJERNICI, KADA SE U PETAK NA NAMAZ POZOVETE, POŽURITE KA SPOMINJANJU ALLAHA, I KOPOPRODAJU OSTAVITE, TO VAM JE BOLJE, NEKA ZNATE. A KADA SE MOLITVA OBAVI, ONDA SE PO ZEMLJI RAZIĐITE I ALLAHOVU BLAGODAT TRAŽITE I ALLAHA MNOGO SPOMINJITE, DA BISTE POSTIGLI ŠTO ŽELITE“ (EL-DŽUM’A, 9-10)

PETAK JE U ARAPSKOM JEZIKU NAZVAN „DŽUMU’A“ JER JE IZVEDEN IZ IZRAZA „DŽEME’A“ ŠTO ZNAČI „SABIRATI“, „SAKUPITI“. SLJEDBENICI ISLAMA SE NA DAN DŽUM’E SASTAJU U DŽAMIJAMA, ODAZIVAJUĆI SE TAKO ALLAHOVOM, DŽ.Š. POZIVU KOJI JE OPŠTI ZA SVE ISLAMSKE VJERNIKE, BEZ IZUZETKA.

PO ARAPSKOM RAČUNANJU DANA, DŽUMU’A JE  ŠESTI DAN U HEFTI, KADA JE ALLAH, DŽ.Š., UPOTPUNIO STVARANJE SVEGA STVORENOGA.

PO HADISU BOŽIJEG POSLANIKA, A.S.:

„U PETAK SU STVORENI ADEM A.S. I NJEGOVA SUPRUGA HAVVA,

U PETAK SU UVEDENI U DŽENNET,

U PETAK SU IZVEDENI IZ DŽENNETA,

U OVOM DANU ĆE NASTUPITI SUDNJI DAN,

U OVOM DANU IMA JEDAN MOMENAT, AKO TAČNO U NJEMU  PRAVOVJERNI ROB ZATRAŽI OD ALLAHA, DŽ.Š. NEŠTO KORISNO, ALLAH ĆE MU TO DATI…“  KAO ŠTO SE TO JASNO I POUZDANO NAVODI U POSLANIKOVIM, A.S., HADISIMA.

NAVODI SE U HADISU OD BOŽIJEG POSLANIKA, MUHAMMEDA, A.S.:  „UŠČUVAO JE ALLAH PETAK OD NARODA KOJI SU BOLI PRIJE NAS. TAKO SU JEVREJI ODABRALI SUBOTU, KRŠĆANI NEDJELJU TE JE ALLAH DOVEO NAS I UKAZAO NAM DA POŠTUJEMO PETAK, PA JE UČINIO DA REDOSLJED BUDE: PETAK, SUBOTA, NEDJELJA. NA ISTI NAČIN KAKO SUBOTA I NEDJELJA PRATE PETAK, I ONI ĆE NA SUDNJEM DANU DOLAZITI IZA NAS. MI SMO POSLJEDNI NA OVOM SVIJETU, A PRVI NA SUDNJEM DANU, I NAMA ĆE ALLAH PRESUDITI PRIJE SVIH OSTALIH.“ (BUHARI I MUSLIM, OD EBU HUREJRE).

ALLAH, DŽ.Š., JE NAREDIO PRAVOVJERNIMA DA SE U OVOM DANU SAKUPE, RADI IBADETA, RIJEČIMA:  „O VJERNICI, KADA SE U PETAK NA NAMAZ POZOVETE, KUPOPRODAJU OSTAVITE I POŽURITE KA SPOMINJANJU ALLAHA, TO VAM JE BOLJE, NEKA ZNATE“. (EL-DŽUM’A, 9)

  1. IMAJTE ČVRS NIJJET, ODLUKU I PRIPREMITE SE ZA ODLAZAK NA DŽUM’U.

NIJE POHVALNO ŽURNO HITANJE NA DŽUMU, ONAKO KAKO MI ŽURIMO, JER JE TO ZABRANJENO HADISOM GDJE BOŽJI POSLANIK, A.S., KAŽE:  „KADA ČUJETE EZAN, POĐITE NA NAMAZ I PAZITE DA BUDETE SMIRENI I DOSTOJANSTVENI. NEMOJTE ŽURNO IĆI. DIO NAMAZA NA KOJI STIGNETE, NASTAVITE KLANJATI, A PROPUŠTENE DIJELOVE NAKLANJAJTE.“  MUSLIM).

LIJEPO JE DA SE PRIJE DŽUM’E OKUPAMO: „KADA NEKO OD VAS POĐE NA DŽUMU, NEKA SE OKUPA“. (MUSLIM).

EBU HUREJRE, R.A., PRENOSI DA JE RESULULLAH, A.S., REKAO: „KO SE PETKOM OKUPA, KAO KAD SE OKUPA OD DŽUNUPLUKA, ZATIM ODE U DŽAMIJU U PRVOM SATU, KAO DA JE ZA KURBAN ZAKLAO DEVU; KO ODE O DRUGOM SATU, KAO DA JE ZA KURBAN ZAKLAO KRAVU;KO ODE U TREĆEM SATU, KAO DA JE ZAKLAO ROGATOG OVNA; KO ODE U ČETVRTOM SATU, KAO DA JE ZAKLAO KOKOŠKU; KO ODE U PETOM SATU, KAO DA JE OD SEBE DAROVAO JAJE.

KADA IMAM IZAĐE NA MIMBER, MELEKI DOĐU DA BI SLUŠALI HUTBU.“ (BUHARI I MUSLIM).

POHVALNO JE OBUĆI NAJLJEPŠU ODJEĆU, NAMIRISATI SE, I ŠUTJETI SLUŠAJUĆI HUTBU, NIKOGA NE UZNEMIRAVAJUĆI. AKO SVE TO ISPOŠTUJEMO I OBAVIMO DŽUM’U NAMAZ, NAŠ NAMAZ JE ISKUP ZA GRIJEHE KOJE SMO POČINILI IZMEĐU DVIJE DŽUM’E.

DRAGA BRAĆO, VIDIMO DA PRISUSTVOVANJE DŽUM’A NAMAZU PRIBAVLJA OGROMNU NAGRADU OD ALLAHA, DŽ.Š.. A NASUPROT TOME, NEPRISUSTVOVANJE DŽUM’A NAMAZU, DOVODI DOTIČNOG U OPASNOST DA OSTANE BEZ IMANA JER JE RESULULLAH, A.S. JE REKAO: „ONAJ KO OSTAVI TRI DŽUME JEDNU IZA DRUGE, BEZ OPRAVDANOG RAZLOGA, ALLAH ĆE MU SRCE ZAPEČATITI“.

MOLIMO ALLAHA, DŽ.Š., DA NAS UČINI OD ONIH KOJI GA SE BOJE I JAVNO I TAJNO, KOJI SE SAMO NJEMU I NJEGOVOM POSLANIKU POKORAVAJU I KOJI SE SAMO NA ALLAHA OSLANJAJU.

AMIN !

ISMET ZEJNELOVIĆ, IMAM

WWW.ZAJEDNICABOSNJAKA.COM